První SSD disky PCIe 5.0 jsou tu, vyplatí se?

Standard rozhraní nové generace pro připojení prvků, jako jsou SSD disky, k základním deskám už je tady – PCIe 5.0 – ale teprve nyní se začínají objevovat kompatibilní SSD disky.

Verze 5.0 slibuje, že bude dvakrát rychlejší než verze 4.0, a pomůže tak plně využít potenciál vyšších rychlostí, které jsou pro SSD ve srovnání s HDD typické. Pracovní stanice a servery budou spíše těžit z dodatečné šířky pásma, která umožňuje připojit více GPU a FPGA, což je ideální pro trénink a odvozování AI. 

Ačkoli tato technologie již existuje, mnoho SSD disků, zejména v modelech nižší třídy, nadále používá starší připojení PCIe 3.0 ve snaze udržet nízkou cenu, což naznačuje, že nadcházející SSD disky PCIe 5.0 budou vyhrazeny pro zákazníky, kteří na to mají prostředky. 

SSD PCIe 5.0 

Prvním modelem, který vyhovuje novému standardu, se zdá být Gigabyte Aorus Gen5 10000. Podle webových stránek společnosti Gigabyte je k dispozici ve formátech 1 TB a 2 TB, které jsou schopny dosáhnout rychlosti sekvenčního čtení 9 500 MB/s a 10 000 MB/s a rychlosti sekvenčního zápisu 8 500 MB/s, resp. 9 500 MB/s. Nejvýkonnější z nich je tedy 2TB. Je tak o 37 % rychlejší než typický SSD disk PCIe 4.0. 

Aby bylo možné dosáhnout těchto působivých hodnot, budou SSD podléhat masivnímu chladiči – teplo představuje riziko ztráty dat a přiznává to i společnost Gigabyte na své produktové stránce. 

Aorus Gen5 10000 je k dispozici s volitelným pasivním tepelným krytem se speciálním nanokarbonovým povlakem, který však bude nákladný a objemný, což by mohlo představovat problémy s kompatibilitou, i když základní deska podporuje fyzické připojení PCIe 5.0.

Pokud jde o cenu, zdá se, že je na internetu vyprodaná, ačkoli Tom's Hardware zaznamenal 2TB verzi na prodej na Amazonu za 679,89 dolarů, což je cca 15 000 korun.

Na trhu je i druhý SSD disk PCIe 5.0, Microcenter, který je také o dost levnější. Inland TD510 je 2TB model, který si vystačí s aktivním chlazením a stojí 349,99 dolarů (cca 7 750 korun). 

Ačkoli nejnovější a nejlepší disky PCIe 5.0 vyžadují nemalé investice, je pravděpodobné, že za několik let proniknou i do těch nejskromnějších spotřebitelských jednotek a stanou se standardem.