Uživatelé vítají možnost bezheslového přihlašování

Více než polovina uživatelů uvedla, že by byla ochotna používat pro přístup ke svým účtům jiné metody přihlašování než klasická hesla.

Přihlašování pomocí hesel se možná brzy stane minulostí. Velké technologické společnosti se zasazují o bezheslový standard, a navíc nedávná studie zjistila, že většina uživatelů je spokojena s přechodem od tohoto přiznaně zastaralého bezpečnostního protokolu.

Už se několikrát prokázalo, že hesla nejsou nejúčinnějším prostředkem ochrany informací na internetu. Existují sice osvědčené postupy, které výrazně ztěžují případným útočníkům v jednoduchém uhádnutí a zneužití hesla, ale realita je taková, že průměrný uživatel nebere zabezpečení heslem vážně a nechává tak spoustu mezer, které mohou vést k řadě incidentů.

Naštěstí jsou tyto časy možná už za námi, protože nová studie zjistila, že většina těch, kteří hesla používají, se jich klidně zbaví ve prospěch komplexnějších metod.

Podle zprávy nazvané „Budoucnost ověřování ve finančních službách“ existuje mnoho slibných statistik týkajících se toho, jak je průměrný uživatel pohodlný, pokud jde o přechod na bezheslovou komunikaci. Studie totiž zjistila, že 61 % uživatelů je ochotno používat metody přihlašování bez hesla a 45 % uživatelů vyhovuje zabezpečení pomocí metod přihlašování bez hesla.

Ještě slibnější je, že mnoho uživatelů chápe, že toto je pravděpodobně budoucnost bezpečnostního průmyslu, protože 47 % poznamenalo, že hesla se nakonec nebudou používat vůbec.

Stojí za zmínku, že komfort uživatelů při využívání bezheslových metod přihlašování vychází z toho, pro jaký druh zařízení je používají. Nejpohodlnější jsou ti, kteří k přihlašování používají více zařízení – 73 % z nich uvedlo, že by jim vyhovovalo používat metody přihlašování bez hesla. Přesto jsou uživatelé stále poměrně pohodlní i pro specifické použití, přičemž zpráva zjistila, že 67,9 % uživatelů aplikací, 54,3 % uživatelů mobilních prohlížečů a 48,5 % uživatelů webových prohlížečů je ochotno používat metody přihlašování bez hesla.

Ačkoli se revoluce bezheslového přihlašování teprve rozjíždí, existuje spousta možností, jak posílit bezpečnost, které nevyžadují zapamatování si 100 různých unikátních hesel plných nesmyslných písmen, číslic a speciálních znaků. Například správci hesel uživatele zbaví nutnosti hádat, jak se přihlásit. Nejenže tyto platformy sledují všechna hesla, která uživatel používá, ve snadno použitelném rozhraní, ale také doporučí těžko uhodnutelná hesla, která posílí bezpečnost. Navíc správci hesel upozorní, když je některé z vašich hesel kompromitováno, takže ho lze rychle změnit a vyhnout se případným rizikům.

Zdroj: Tech.co