Bezpečnostní aspekty internetu věcí a práce z domu

Na 84 % dotázaných společností věří, že IoT hraje klíčovou roli v udržení a dalším rozvoji jejich byznysu, a to během pandemie i po ní.

V současném podnebí, kdy se práce neúprosně přesouvá do našich vlastních domácností, může internet věcí pracovní podmínky výrazně zlepšit, a díky tomu zvýšit i produktivitu.

Ovšem každé takové chytré zařízení připojené k síti představuje pro vychytralé útočníky vítaný vstupní bod, pokud není dostatečně chráněno. A to nejen do soukromých sítí, která pokrývají naše domovy, ale také do sítí zaměstnavatelů a firem.

Chytrá domácnost vyžaduje chytrou ochranu

Technologie IoT se již dotkla osobního života většiny uživatelů, i když třeba jen pomocí chytrých telefonů. Přínos internetu věcí pro moderní domácnost je v automatizaci běžných a opakovaných úkonů, takových, které jinak považujeme za rutinu. Přitom ale nesmíme zapomínat, že ochranu chytrých zařízení rozhodně není možné brát rutinně.

Rizika si uživatelé uvědomují, podle průzkumů devět z deseti z nich považuje svá IoT zařízení za nedostatečně chráněná, a tedy zneužitelná. Asi 70 % chytrých zařízení od termostatů přes žárovky po kávovary je připojeno do stejných sítí, jako jsou naše pracovní zařízení, notebooky a telefony. Ve chvíli, kdy hacker získá nad takovým zařízením kontrolu, může jeho prostřednictvím teoreticky přistupovat i k systémům, které jsou s ním ve spojení.

Donedávna platilo, že společnosti podstatně zlepší svou vnitřní kyberbezpečnost, pokud pro svá IoT řešení vytvoří oddělenou síť. To ale v prostředí našich domovů často není možné ani žádoucí.

Podezřelou aktivitu v síti je možné samozřejmě odhalit a s trochou štěstí i zachytit. U sítí, které spojují chytrá zařízení, tomu není jinak. Uvažovat ale o odborném dohledu nad infrastrukturou v případě domácností je cokoliv, jen ne reálné. Monitoring a nepřetržitý dohled si může dovolit leckterá větší firma u své vnitřní sítě, ale i ony jsou svými možnostmi a zdroji limitované v případě dohledu nad přístupy zvenčí.

Chytré zařízení nemusí být až tak chytré

Překážku představuje také nízká výpočetní kapacita, která omezuje bezpečnostní možnosti domácích IoT zařízení. Zatímco chytré přístroje ve firmách jsou často vybavené vlastními bezpečnostními prvky, dohledovými čidly a nejnovějším, pravidelně aktualizovaným firmwarem, naproti tomu zařízení běžná, spotřební, která najdeme v chytrých domácnostech, jsou v tomto ohledu značně „pozadu“. To, že se leckterý virtuální asistent umí připojit k domácí síti, ještě neznamená, že se dovede jakkoliv bránit proti cizímu vniknutí.

Je ale třeba zdůraznit, že často jsou to samotní uživatelé, kteří poskytnou zločincům přístup do svých sítí. Ať už snadno prolomitelným, nebo zcela chybějícím heslem, nezabezpečeným koncovým zařízením, routerem nebo zkrátka tím, že důvěřují neznámým zdrojům. Podobně jako se odborníci domnívají, že IoT změní způsob myšlení a fungování firem, lze doufat, že ve stejném pozitivním ohledu změní také náš vlastní, osobní přístup k ochraně dat a našich domovů.